keskiviikko 25. huhtikuuta 2007

Tunturin Tumma

Lapin tunnelmissa edetään. Vuorossa on toinen tarjokas napapiirin tuolta puolen: Tunturin Tumma Musta Viinimarjaviini. Hintaa 11 euroa ja tilavuus 0,75 litraa. Vetikö viini hymyt hanuriin, kurttuun vaiko korviin?

I: Tuoksuu muorin viinimarjamehulta?! Saman värinenkin! Onpa väkevä maku... phuh! Laimenee nopeasti suussa. Jälkimaku yhtä lailla ensin väkevä ja sitten laimea. Makeahko. Hyvin omaperäinen. Käyttäytyy kuin klassinen Minttusuklaa; eka hörppy: tosi hyvää, toinen: hyvää, kolmas: no jaa, neljäs: köh köh...

Ä: Paksu, ehkäpä jopa hivenen tunkkainen ensiaistimus. Viiniin ei saa otetta. Täytyi jopa miettiä, olisiko korkkivikaa, onko ummehtunutta tai jopa liikaa käynyttä. Nihkeä, nahkainen jälkimaku. Hapahkot jälkiröyhtäykset tekevät huonon olon.

Arvosanat (asteikolla 4-10):
I: 6½.
Ä: 7-.



Vinkki: Tee helposti itse valkosipulivoita seuraavasti; laita pakka lisäaineetonta voita huoneenlämpöön tunniksi pehmenemään, pilko sillävälin kotimainen luomuvalkosipuli makusi mukaan (esim. neljä kynttä) mahdollisimman hienoksi. Laita voi laakeaan (keraamiseen) astiaan ja sekoita valkosipulimurska joukkoon esim. puukapustalla. Anna maustua jääkaapissa mielellään yön yli. Tarjoile vaikkapa hyvän valkoviinin sekä patongin kera... jaa, pitäisikö vinkata tulevaisuudessa, miten teet speltistä maukasta patonkia? mietitäänpä sitä seuraavan viinin äärellä :)

Ei kommentteja: