sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Viinikoulu

Aloittakaamme vuosi 2009 arvostelemalla viinin sijasta Jouko Mykkäsen kirja: Viinikoulu - Opas viinien maailmaan. Hintaa tällä opuksella on HS:n verkkokaupassa 24 euroa ja sivuja löytyy 176. Kelpaako kirja muuhunkin kuin kirjahyllyn täytteeksi?

I: Näppärän kokoinen; sopivasti Bilteman ja Clas Ohlsonin luetteloiden välistä - ei paina liikaa etteikö jaksaisi lukea makuuasennossa :)
Alussa on oppitunnit viinin viljelystä, valmistamisesta sekä vanhasta että uudesta maailmasta. Sitten seuraa oppitunnit viinin maistelusta, 17 sivun verran. Jaottelu viinimaiden ja -lajikkeiden perusteella. Näiden tietosivujen aukeaman oikeassa reunassa on kaksi esimerkkiarvostelua per kohde. Mukaan on mahdutettu myös roseet, kuoharit ja samppanjat sekä portviinit, madeirat että sherryt. Lisäksi maistelumuistio ja viinisanasto.
Tietoa tulee juuri sen verran, että mielenkiinto pysyy yllä. Enempi määrä tekisi kirjasta raskaan luettavan, myös fyysisesti? Kun viineistä on kyse, niin pääasiahan on tietenkin itse viini eikä sen arvostelu, eikö? Tällä tietomäärällä ei vielä kuoleta mielenkiintoaan itse asiaan eli kirjoittaja on osannut valita aiheen käsittelyyn sopivan koon, joka suhteessa.
Silmiin osui muutama kuva luomuviineistä ja reilun kaupan tuotteesta, mutta niitä ei sen kummemmin ole kirjassa kommentoitu arvostelun ohessa, miksi? Yhdessä kuvatekstissä (Bonterra Vineyards Viognier 2007) lukee, että kyse on luomuviinistä ja se siitä - höh! Luomuja kirjassa on esim. Douce Nature Merlot 2006 ja Lind Gewürztraminer Trocken Spätlese 2007, mutta että ne ovat luomuviinejä, sitäpä ei mainita. Samoin käy myös reilun kaupan tuotteelle Alta Gloria Bonarda 2007:lle. Myöskään kirjan lopusta löytyvä hakemisto ei tunne sanoja "luomu" eikä "reilu kauppa".
Kokonaisuutena kirja on hyvin onnistunut tietomäärältään ja kooltaan. Ainoa miinus on luomuviinien ja reilun kaupan tuotteiden "näkymättömyys".
Aika saattaa tuoda tähän teokseen uusia ulottuvuuksia, kuten viineihinkin - esim. vuonna 2025 lienee mukava selata ja tutkia "mitä sitä oikein olikaan silloin joskus tarjolla" :)


Ä: Ensituntuma napakka. Tuoksussa painomustetta, vankkaa kokemusta ja kuvitelmissa hivenen rypäleisyyttä. Kuvituksessa kesän tunnelmaa, syviä värejä, meheviä tuoksuja sekä kauniita muistoja.
Jälkituntumassa runsautta, tasapainoa ja ryhtiä.
Hieno hetki viinikirjan kanssa viiden kynttilän valossa, lasissa syvänpunertavaa chateauta (tottakai viiniä!).
Täyteläinen lukukokemus, joka jatkuu viikoittain tarpeen mukaan.


Arvosanat (asteikolla 4-10):
I: 10-.
Ä: 10-.Vinkki: * Pieni Viiniblogi * arvostelee jatkossakin mielellään viiniin liittyviä teoksia ja tuotteita :) Yhteystiedot saa oheisen, vasemmassa sivupalkissa olevan, sähköpostilinkin kautta tiedustelemalla.

Ei kommentteja: