lauantai 23. lokakuuta 2010

Lepaan Helmeilevä Omenaviini


Ei mikään Miss Farkku Suomi, vaan Lepaan Helmeilevä Omenaviini se meillä täällä tänään tarjoilee itseään tykö. Hintaa on 9,50 euroa ja tilavuutta 0,75 litraa. Onko omena kypsä poimittavaksi?

I: Kirkkaankeltainen. Tuoksussa tuoretta simaa ja häivähdys tervaa. Maku yhtä aikaa makea sekä hapahko. On tässä omenaakin au naturel; ero "perinteisiin" omppujytiin on maun luonnollisuus - esanssista ei ole tietoakaan.
Tässä maistuu nimenomaan kotimainen syyslajike (?), se-vaalenkeltainen-kirpeä-mikä-sen-nimi-on? joka tuo mieleen lapsuuden omenat naapurin puusta, luvan kanssa tietysti. 1980-luvun alkupuolella ne omenat lähtivät sitten iltahämärissä ilman lupaa... saanhan syntini anteeksi näin jälkikäteen, naapuri rakas ;)
Miellyttävä juotava jääkaappikylmänä ja pienen suolapalan kera, esim. lohi-sinihomejuustopiirakan kanssa erinomaista. Parasta omenaviiniä, mitä olen suuhuni koskaan laittanut ja niitä on totta vie tullut muutamaakin maisteltua.


Ä: Kuulas, kirpeähkö alkutuntuma. Vahva omenan maku. Jälkimaussa tasapainoisuutta, pyöreyttä ja täyttävyyttä.
Kepeä olo päässä, mieli keveä. Tämähän on suorastaan loistava seurustelu/keskusteluviini!

Arvosanat (asteikolla 4-10):
I: 10.
Ä: 10-.


Vinkki: Kotimaista omenasatoa kuorittuna ja viipaloituna keitetään pehmeäksi kattilassa noin 15-20 minuuttia.
Jäähdytetään omenaviipaleet, ensin kattilassa lieden syrjällä ja yön yli jääkaapissa.
Tarjoillaan seuraavana päivänä Iittalan Ultima Thule juomalasista siten, että lasin tilavuudesta puolet on omenaa ja toinen puoli jääkaappiviileätä Lepaan Helmeilevää Omenaviiniä.
Voi nauttia lusikalla tai vaikkapa juomalla nesteet ensin päältä...p.s. Lepaan kotisivuja jos oikein tulkitsimme, niin tämä viini maksaa nyt "vain" 7,25 euroa!
Joskus hinnat menevät näemmä näinkin päin :)

Ei kommentteja: