tiistai 5. lokakuuta 2010

Tyrni

Tampereen takamailla Teiskossa toimiva Teiskon Viini on tehnyt tämänkertaisen tilaviinin, jonka nimi on yksinkertaisesti Tyrni. Hintaa on muistikuvan mukaan "noin 10 euroa" (valitettavasti kuitti katosi jossakin kesälomamatkan hellevilvoittelussa ties minne eikä hintaa löytynyt Teiskon Viinin kotisivuiltakaan) ja tilavuutta on takuuvarmasti 0,75 litraa. Kannattaako lähteä ulkomaille Teiskoon toistekin? Lue.

I: Etiketistä ensin pitää sanoa, että se jatkaa jaloa suomalaista etikettitaidetta; 1970-luvun Pöytäviinasta 2010-luvun Tyrniin on suora jatkumo. Ajaton, tavallaan karu, mutta puhuttelee. Ei mitään hässäköitä tai krumeluureja, vaan graafisen simppeli. Rohkea. Tyrni mikä tyrni. Tästä voisi tulla etikettikeräilijöiden klassikko vuosien päästä.
Sitten itse juomaan: väkevä, tyrni tuoksu. Kullankeltainen. Makea ja samalla eksaktisti hapahko ensimaku. Myös tietynlainen kuivuus pistää suuta hieman mutrulle. Tuntuman vivahteikkuus miellyttää ja pistää maistelemaan lisää.
Enemmän nautittuna vie kielen mennessään, samoin itsekritiikin. Toisin sanoen löysyttää kravatin, auttaa sosialisoitumaan kanssaihmisten kanssa mm. tarjoamalla hyvän puheenaiheen itsessään. Alkuillan muodollisuus vaihtuu sujuvasti loppuillan iloisuuteen.
Oikein hyvä juoma tunnelmallisiin illanistujaisiin tai yksin nautiskeluun.
Jos pitäisi valita kolmen kotimaisen tilaviinin SpecialTrio, niin se olisi: Kultaviini, Lakkaviini ja tämä Tyrni :)


Ä: Alkutuoksussa muovia, hunajaa, hillaa ja vatukkaa. Väri kuulaan keltainen. Maussa jännä kontrasti tyrnin kirpeyttä ja hapokkuuden voimakkuutta. Viini vallan mainio, mutta pullon esteettisyydessä vähän moittimista; askeettinen sekä hieman rytyssä.
Humalatilan noustessa myös makuelämys kohoaa :)


Arvosanat (asteikolla 4-10):
I: 10.
Ä: 10.Vinkki: Kehittelimme kesäisen ja kotimaisen sangrian viininmaistelun lomassa:
1/3 Lepaan Liereä puolikuivaa omenasiideriä
2/3 Teiskon Viinin Tyrniä
Tarjoillaan viilennettynä.

Omenasiiderin aromit hyökkäävät tyrniviinin "yli". Aromien tasoittuessa tyrni ottaa tilansa. Hyvä juoma helteiseen kesään.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kun nyt en mitään muuta keksi niin annan palautetta: olen pitänyt teidän blogistanne. Joskus erimieltä joskus samaa mieltä. Mutta olen seurannut seikkailuanne. Älkää vaan lopettako. Mä olen fani ollut jo pitkään.

* Pieni Viiniblogi * kirjoitti...

Kiitos palautteesta :)

Meidän kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä. Jokaisen makuhan on persoonallinen, niin viinin kuin sen maistajankin.
Emme ole lopettamassa näillä näkymin.