perjantai 2. joulukuuta 2005

Tokaji Aszú

Ä oli tehnyt mielestään Todellisen Löydön pienestä paikallispuulaakista - valtavirrasta selkeästi poikkeava pullo; St. Stephan's Crown Tokaji Aszú 3 puttonyos (puulaakin tuotenumero 008432). Euroja tästä pitää pulittaa 11,33 ja tilavuus viinille erikoinen 0,5 litraa.

I: Viskilikööriä...? (nuuh! nuuh!) onpa erikoinen tuoksu. Ja värikin kuin viskissä - ettei nyt vaan olisi käyty puulaakissa aivan väärällä hyllyllä?! maistuu --- hmm... ei ainakaan perinteiselle viinille, vaan jollekin aivan muulle, mutta mikä tuttu aromi tässä onkaan? ei helvetti, ei kai tämä vain vivahda Auringonnousu-drinksuun?! siis aprikoosi ja appelsiini - teinijuomahan se(kin) oli, oivoi... viiniä lähinnä oleva aromi tulee vasta jälkimakuna kielen päälle. Melkoinen juhlajuoma, sanoisin. Omassa lajissaan (löytyykö vastaavia? kysyn vaan) ehdottoman hyvä valinta. Ei juopotteluun, vaan arvokkaaseen nautiskeluun esim. iänikuisen punssin sijaan.

Ä: Vasta toisen lasillisen jälkeen saan sen sanottua: monivivahteinen jalous huokuu salaperäisyyden läpi. Ihmeellistä, niin ihmetyttävää. Tätä on pakko makustella jokaisen suullisen jälkeen. Jos ei ole viiniseuran kanssa mitään keskusteltavaa - tämä viini kyllä puhutattaa.

Arvosanat (asteikolla 4-10):
I: 9½.
Ä: 9+.Vinkki: Onko joulupöydässä ruoan jälkeen vaivautunut tunnelma? älä murehdi, vaan ota mukaan tämä Tokaji Aszú; kaada joka lasiin ja sano: "Hyvää Joulua ja Viiniä Kaikille!" Eiköhän puhetta piisaa hetkisen verran...

Ei kommentteja: