maanantai 23. tammikuuta 2006

Coulée

Ranskalainen valkoviini ei ole täällä liiemmin juhlinut? itse asiassa jouduimme hieromaan otsaryppyjä sileämmiksi, kun asiaa pohdimme. Eikä siinä auttanut kuin suunnata pieneen paikallispuulaakiin ja etsiä jotain sinipunavalkoista käteen; Coulée d'Or (puulaakin tuotenumero 007241) edustakoon maataan. Hintaa 7,05 euroa ja tilavuus 0,75 litraa. Tuleeko EU:sta mitään hyvää? se selvitetään nyt.

I: Petroolintuoksuinen...?! maku karviaismarjan mieleen tuova, vihreän nimenomaan. Miellyttävä jälkimaku. Pullollinen menee, toinen ehkä ei. Hyvä aloittelujuoma. Edellisessä arvostelussa mainittu Juustoportin valmistama Viinitarhurin juusto pelastaa nautintoa ehdottomasti.

Ä: Jos tämä viini olisi kukka... se olisi ehdottomasti päivänkakkara, jonka terälehtiä laskien kysytään; pidetäänkö vai ei. Viini maistuu joka toisella kulauksella makealta ja sitten karvaalta. Loppupäätelmäksi tulee yksinkertaisesti:pidän tästä. Varsinkin saunan jälkeen oloa tasaannuttaen - viinin aromit pääsevät oikeuksiinsa. Toimii.

Arvosanat (asteikolla 4-10):
I: 8-.
Ä: 8½.Vinkki: Laita korkkikorkit talteen, kun aloitat tutustumisen viinien maailmaan. Jonkun ajan kuluttua huomaat, että niitähän on kertynyt varsin mukava kasa :) näistä voi tehdä kaikkea kivaa kuten; oviaukkoon verhon!
Poraa joka korkkikorkista läpi 3 millin poralla pituussuuntaisesti ja pujota reiästä ohutta siimaa. Voit solmia joka korkin alle solmun ja jättää rakoa seuraavan korkkiin noin 1-2 cm. Näin tehden yhteen "verhosuikaleeseen" menee noin 30-40 korkkia. Ja "suikaleita" mahtuu oviaukkoon rinnakkain sellaiset 10 kappaletta (kiinnitä esim. nastalla ovenkarmiin). Joten aloittaessasi tekemään tätä - olisi hyvä olla noin 300-400 korkkikorkkia, joko plakkarissa tai pian tiedossa... helppo urakka true-viininystävälle ;) oviverhohan on jalon harrastuksen oiva sivutuote, jota vieraatkaan eivät kehtaa ohittaa olankohautuksella...

Ei kommentteja: